Wednesday, August 20, 2014

Sensitiewe lesers moet hulle staal

Gister se artikel wat ek oorgeneem het, het gegaan oor verdraagsaamheid, geskryf deur Mikkers. Dit wys vooruit na sy nuwe boek oor 'n spiritualiteit van verdraagsaamheid wat binnekort verskyn.

Maar as 'n mens nou wil weet hoe dink mense oor sulke inhoud, moet jy absoluut nie die reaksies op die artikel misloop nie.

Die reaksies wys hoe verdraagsaamheid in Nederland 'n skelwoord geword het in die lig van die hoë emosies rondom buitelanders (allogtone) wat na die land vlug of daar werk.

Uiteindelik besef ek: hoe futiel so 'n artikel ook lyk in die lig van die reaksies, is dit terselfdertyd juis ook 'n teken van hoe nodig so 'n skrywe geword het.

Die parallelle met ons land, deurtrek met xenofobie en tot die dood toe siek aan onderlinge nydigheid van groepe teenoor mekaar, is duidelik.

Die een wat hieroor skryf of hieroor preek, stel hom- of haarself bloot. Maar blootstel lê tog aan die hart van die evangelie: immers word die evangelie tydens 'n kruisweg gepreek. Hier moet die getuie oor weerloosheid voor die tyd weet: die boodskap gaan die vere laat waai.

Hier is die reaksies:  Waarskuwing: sensitiewe lesers moet hulle staal

eVox
Alles overziende zeg ik: laat mij maar begaan. Ik zoek het zelf wel uit en als het zo uitkomt tolereer ik geen tolerantie, maar vertel me niet hoe ik moet leven.
19/08/14 09:21
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
Jee Verdraagzaamheid is een schone zaak, maar die moet wel van twee kanten komen, toch?
19/08/14 08:48
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
Marc-uit-Delft Twee grote fouten: . 1. Tom houd geen rekening met groepen in de samenleving die zich collectief vinden in een identiteit die strijdt met alle andere, ook individuele, identiteiten. . 2. Tom houd geen rekening met de verantwoordelijken binnen de autochtone samenleving die willens en wetens de eenheid die er was hebben vernietigd. . 3. Geen van beide groepen worden door Tom ter verantwoording geroepen: 1. Waar zijn jullie mee bezig? 2. Wat hebben jullie gedaan?
19/08/14 08:41
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
aureool Het zal NOOIT lukken. Waarom niet? Zo zit de natuur niet in elkaar. Als je met oppervlakkige blik rond je heen kijkt is alles mooi en in balans. Bestudeer je de boel wat intenser dan zie je voornamelijk strijd. Van het kleinste beestje dat je met het blote oog kunt zien tot de grootste haai. Apen strijden en manipuleren de hele dag. Mensen doen precies hetzelfde. Wetenschappers doen ook zo. Bestrijden elkaar met boeken enz. Dominee's leggen hun geloof op individuele manier uit .
19/08/14 08:35
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
jacobse Een opeenstapeling van halfzachte reli-vaagheden. Ik krijg er op de vroege mogen ontzettend veel jeuk van....
19/08/14 08:25
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
svdwal Dit recept werkt alleen als de ander hetzelfde recept volgt, omdat het een typisch Christelijk recept is. Als de ander een heel ander recept volgt loop je rond met een bordje "exploiteer mij".
19/08/14 04:35
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
Benedict Broere Ik wil een wereld met minder, minder, minder: onthoofden, genitale verminking, groepsverkrachting, pedoslavernij, vrouwen verminken met zoutzuur, elke dag slaan van vrouwen, vrouwen uitschelden voor Hoerrrr, vrouwen als huisvee, geschreeuw voor afschaffing van democratie en moderne rechtsstaat en mensenrechten, stilzwijgende toestemming bij genociden, enzovoort. Daar wil ik allemaal minder, minder, minder van.
19/08/14 02:48
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
Bukko Verdraagzaamheid is erg mooi, maar er gaat ook een element van lafheid achter schuil. Verdraagzaamheid heeft grenzen. Evenals tolerantie, wat veel op verdraagzaamheid lijkt. Ofwel, het is mooi als iemand er principes op na houdt, maar als je dreigt te worden ponthoofd, is het verstandig de principes even te laten rusten.
19/08/14 01:48
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
boris-Haarlem Dit übervage stukje gelezen hebbende begrijp ik nu nog beter dat ik in de huidige christelijke kerken niets te zoeken of te vinden heb.
19/08/14 00:05
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
Angélica de Sancé Vervreemding toelaten kan als de vreemden ons accepteren. Daar valt of staat het hele gebeuren mee. Ooit last gehad van Vietnamese bootvluchtelingen, joden, hindoes of boeddhisten in NL? Filippijnse katholieken misschien? Maar zodra de vreemdelingen intolerant zijn, zich superieur achten, zich niet willen aanpassen, discrimineren en allerlei eisen gaan stellen aan de oorspronkelijke bewoners, gaat het heel erg mis! De wereld op zijn kop! De meerderheid moet zich dan aanpassen voor de lieve vrede
18/08/14 22:54
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
Poldi Tolerantie en zelfrelativering is totaal doorgeslagen en de wrange vruchten proeven we daarvan. Het is juist tijd dat we onze eigen grenzen (moreel, juridisch, staatsrechtelijk etc.) nog eens goed doornemen en vooral zorgen dat deze nageleefd worden. . Is toch te gek voor woorden dat we tegenwoordig allerlei enclaves hebben in Nederland, waar zelfs de Nederlandse vlag wordt gezien als een "provocatie" en zwarte piet geleidelijk moet worden ontzwart en ontknecht.
18/08/14 22:28
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
Sisyphus Lacht De gevolgen van het tolereren van intolerantie, van verdraagzaamheid? Hebben we de laatste tijd kunnen zien tijdens een aantal demonstraties in Den Haag. Lui die menen dat ze met hakenkruizen op spandoelen en 'dood aan de Joden' scanderen slechts hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen. En ambtenaren in sleutelposities die menen dat ze via Twitter en persconferenties idiote complottheorien kunnen verspreiden. Met stilzwijgende instemming van een groot deel van hun geestverwanten.
18/08/14 22:19
Beledigend? Ongepast? Meld het ons.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Archive