Dit gaan dikwels nie goed tussen Christendom en Islam nie. In Nigerië is daar soms groot stryd tussen die groepe en val hulle mekaar dan aan. In vele lande waar Christene die minderheid is, word gelowiges vervolg en word teen hulle gediskrimineer. Daar is ook militante Moslems wat nie terugskrik vir geweld nie.
Gisteraaand, in die motor op pad huis toe, luister ek na 'n program oor die radio waarin 'n Sjeg met 'n geestelike boodskap optree. In 'n neutedop vertel hy dat mense wat erns maak met hul godsdiens, ook mense met 'n gelukkige huwelik is. Hy praat verder ook met waardering oor Jesus - al noem hy Hom 'n profeet.
Ek luister na hom en ek besef opnuut weer hoe dankbaar ons moet wees dat ons in ons land nie vir mekaar uitroei oor ons geloof nie - en dat ons soms met waardering oor mekaar kan praat.
In hierdie situasie is die woorde van die pous dubbel opmerklik.
Hier is die uittreksel:
Paus Benedictus XVI heeft op de tweede dag van zijn bezoek aan Duitsland warme woorden gesproken over de islam. Hij riep op tot 'dialoog en wederzijdse waardering' tussen de islam en het christendom, en noemde moslims een kenmerkend deel van de Duitse samenleving.
Islam en christendom hebben gemeenschappelijke waarden, benadrukte de paus. Hij wees onder meer op de rol van het huwelijk en de waarde van het menselijk leven. De paus sprak met leiders van de Duitse moslimgemeenschap.
Mohammed
Paus Benedictus had tijdens zijn vorige reis naar Duitsland woede gewekt onder moslims, vanwege zijn uitlating tijdens een hooggestemd theologisch college aan de Universiteit van Regensburg. Benedictus citeerde daarin de bij weinigen bekende 14e-eeuwse byzantijnse keizer Manuel II Palaeologos. Die zou volgens de overlevering hebben gezegd: 'Laat mij zien wat voor nieuwe dingen Mohammed heeft gebracht, en je zult alleen slechte en inhumane dingen vinden, zoals dat hij heeft voorgeschreven dat je het geloof dat je predikte, met het zwaar moet verspreiden'.
Islamitische leiders en politici verweten de paus dat hij een verband legde tussen de islam en geweld. Het parlement van Pakistan vroeg Benedictus unaniem zijn 'minachtende opmerkingen' in te trekken en de voorzitter van Muhammadiyah, de op een na grootste moslimorganisatie in Indonesië, maakte uit de woorden van Benedictus op dat hij 'geen juist begrip van de islam heeft'. Het hoofd van het departement voor Religieuze Zaken in Turkije, Ali Bardakoglu, noemde de woorden van de paus 'zeer betreurenswaardig' en zei niets meer te zien in het bezoek dat Benedictus twee maanden later aan Turkije zou brengen.
Het Vaticaan was duidelijk geschrokken door de boze reacties. Benedictus zelf zei dat het hem zeer speet dat zijn woorden zoveel woede hadden opgeroepen, maar maakte geen excuses. Het bezoek aan Turkije ging gewoon door. Hij noemde de islam daar een warme en vreedzame godsdienst. Benedictus spreekt vrijdagochtend 23 september leiders van de islamitische gemeenschap in Duitsland toe.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.