Wednesday, January 02, 2013

Die kwyning van die kerk in Nederland.

Hier is 'n berig in vandag se Trouw oor die kerklike lewe in Nederland en die gevolge van die sekulariseringsproses.

Een van die leser-reaksies op die berig vra: waar elders kan 'n mens nog vandag die Here in gees en waarheid dien? 'n Ander reaksie vind die sluiting van geboue nie so erg nie, want "Jesus het nie massiewe kerkstrukture in sy  bediening in gedagte gehad nie."  (Van iemand wat klaarblyklik min weet van die tempel en sinagoge's).  

De komende jaren krijgt tussen de 30 en 40 procent van de protestantse kerken in Nederland een andere bestemming. Dat heeft Peter de Lange, voorzitter van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) gezegd tegen de NOS.

De sanering is plaatselijk al in volle gang, de schattingen van De Lange geven een inzicht in de omvang die de operatie landelijk in de nabije toekomst zal krijgen. De slinkende gemeentes kunnen de belangrijkste kostenposten, het salaris van de voorganger en het beheer van het kerkgebouw, steeds moeilijker opbrengen.

Middeleeuws en modern
De VKB is verbonden aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), die op dit moment tweeduizend kerkgebouwen telt. Daarvan zullen zes- tot achthonderd verdwijnen of een andere functie krijgen. Veel kerken hebben een monumentale status. Dat geldt niet alleen voor de vele middeleeuwse kerkgebouwen in steden en in dorpen, ook ettelijke modernere godshuizen staan op de monumentenlijst.

In Leeuwarden zijn dat bijvoorbeeld de voormalige gereformeerde Pelikaankerk en de Koepelkerk. Een besluit van de algemene kerkenraad in Leeuwarden om in die stad vier van de zeven PKN-kerken te sluiten, lokte in het afgelopen jaar veel protest uit.

In Den Haag gaan, als het aan de algemene kerkenraad ligt, acht PKN-kerken dicht. Aanvankelijk viel het doek voor zeven gebouwen, maar in november werd bekend dat de PKN ook de Vredeskapel in de Archipelbuurt wil afstoten. Voor de afgestoten kerkgebouwen wordt nog een bestemming gezocht.

Alternatieve exploitatieplannen
Niet alle sluitingen staan al vast. Gemeenteleden proberen soms hun kerkgebouwen te redden met eigen alternatieve exploitatieplannen.

De sanering beperkt zich niet tot de PKN. De gereformeerde Kerk van Kampen wil twee van haar drie kerken sluiten.

In Amersfoort ontstond beroering over het besluit vier katholieke kerken af te stoten. Het bisdom Den Bosch besloot in mei vorig jaar om in diverse parochies negen kerken te sluiten. Ook de sanering in dit bisdom roept veel weerstand op. De sluiting van katholieke kerken is gecompliceerder dan die van protestantse kerken omdat ze relatief veel kunst bevatten, waarvoor ook een bestemming moet worden gevonden.


Blog Archive