Wednesday, April 11, 2012

Wanneer die Bybel gebruik word om tegenstanders te vervloek.


In vandag se Trouw is daar ‘n berig oor ‘n Amerikaanse predikant wat Psalm 109 gebruik het om sy teenstander te vervloek en die hofsaak wat daarop gevolg het.

Blykbaar is die predikant se gebruik van die Psalm nie so vreemd nie. Dit kom nou uit dat die Psalm baie gewild is onder konserwatiewe Christene wat dit onder andere gebruik om te bid dat President Obama se dae getel sal wees en dat ‘n ander sy amp sal oorneem.

Die vloek-Psalms is al lank ‘n moeilike kwessie onder kerkmense wat daarop wys dat hulle geweld en konflik onder mense kan aanwakker. Ander weer verdedig die Psalms deur daarop te wys dat ‘n mens dit nie letterlik moet verstaan nie. Volgens hulle is dit ‘n manier waarop mense sielkundig van hul emosies ontslae kan raak.

As ‘n mens die berig lees, verstaan jy waarom ‘n steeds groter persentasie mense in Amerika die kerk verlaat. Hulle is nie noodwendig ongelowige nie, maar hulle het, volgens opnames, ‘n weersin in die manier waarop die Bybel gebruik word om konflik in politieke kringe aan te blaas. Dit is een ding om die president te kritiseer, selfs fel te kritiseer. Dit is iets anders wanneer kerke gedeeltes uit die Bybel gebruik wat maklik misverstaan kan word om hul teenstanders te vervloek. En dit doen hulle terwyl hulle weet dat soveel gelowige, eerbare mense dieselfde president wat hulle vervloek, vanuit hul geloofsoortuigings ondersteun.

Dit is nie ‘n mooi beeld wat die kerk uitstraal nie. Hier volg die berig en daarna is daar twee interessante kommentare deur lesers van die koerant.

Aan God vragen om een iemand kwaad te doen is geen laster. Ook het oproepen tot dergelijk gebed is legaal, oordeelde een rechter in de Amerikaanse stad Dallas vorige week. Hij liet zich uit over een rechtszaak rond een voormalig marine-priester.

De geestelijke, Gordon Klingenschmitt, had op zijn website opgeroepen om een leider van een joodse organisatie en diens familie te vervloeken. Hij gebruikte onder meer psalm 109, waarin psalmist David aan God vraagt om zijn vijand te doden en diens vrouw en kinderen te vervloeken.

Het gebed zou onderdeel zijn geweest van een lastercampagne die Klingenschmitt tegen zijn slachtoffer Mikey Weinstein voerde. Weinstein ontving volgens een regionale krant meerdere doodsbedreigingen. De voorganger of zijn volgelingen zouden ruiten kapot hebben geschoten en skeletten van dieren voor zijn voordeur hebben gelegd.

Codetaal
Volgens de rechter is niet bewezen dat het gebed verband hield met die campagne. Weinstein, die beroep aantekent, noemt de gebeden 'codetaal voor het oproepen tot moord'. De psalmvloek lijkt wat hem betreft meer op de fatwa's van radicaal-islamitische geestelijken dan op een regulier christelijk gebed.

De psalm in kwestie beleeft sinds enkele jaren een opleving, meldt Religious News Service. Enkele opponenten van president Obama gebruikten het als banvloek.

De schrijver van de psalm wenst dat zijn vijand spoedig overlijdt, dat 'hij zijn kinderen vaderloos, zijn vrouw als weduwe achterlaat' en 'dat zijn nageslacht voorgoed verdwijnt, hun naam na hun leven wordt uitgewist'. Conservatieve christenen wensten Obama de tekst van vers 8 toe: 'dat zijn dagen geteld zijn, dat een ander zijn ambt overneemt'.

Hier volg twee kommentare van lesers van Trouw wat positief oor Psalm 109 dink:

Jan Doedel
Psalm 109 is een meer dan schitterende psalm. Ik heb de psalm regelmatig lezend gebeden in de tijden dat het kwaad zich samenbalde en ik ten onrechte door bestuursballetjes die naar de ogen werden gezien en wiens ballen men kuste werd gemangeld. Deze psalm sterkt je kanaliseert je woede. Is dus heilzaam voor de mens. Het is geen toverspreuk, maar een genezende waarde.
10/04/12 15:57

Gertjan van Dijk
Het gebed zelf zal geen kwaad doen, maar het kan wel een oproep zijn voor sommige mensen om maar de daad bij het woord te voegen.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Archive