Tuesday, August 14, 2012

Wanneer mans die swakker geslag is...


In vanoggend se Trouw is daar ‘n boeiende berig oor ortodokse Jode in Israel wat nou brille dra om hulle te help om nie vroue raak te sien nie sodat hulle nie onsedelike gedagtes kry nie.

‘n Mens kan hieroor spot. Dit vertel egter ook van hul religieuse ywer en hul begeerte om nie pervers te word nie. En dit wys ook weer hoe sensitief mense is vir hoe ander lyk, hoe hulle hul voorkoms versorg en hoe hulle aantrek.

En tog, tog, kry 'n mens 'n gevoel van onbehaaglikheid.

Met sulke berigte oor mense se ekstreme optrede, is ek altyd nuuskierig om lesers se kommentaar te lees. En in die reaksies sien 'n mens raak wat dit is wat jou pla omtrent sulke optredes.

Onder die reaksies op die berig was daar ‘n paar wat die Nederlandse skerpsinnigheid waardig was.

Die lesers skryf dat hierdie gebrildraery wys dat mans eintlik die swakker geslag moet wees. Hulle kan nie eers teen vroue staande bly nie.

Die ander reaksie het my nogal gehelp om ‘n besondere woord van Jesus te verstaan:

“Uiterlike” dinge is wat hierdie mans se lewe jaag. Hulle gedrag word deur ander mense en deur indrukke van buite bepaal. Jesus, sê die skerpsinnige reaksie, het juis vertel dat ‘n mens onrein word deur wat van binne, uit jou hart, kom. Vanuit ‘n rein hart, ‘n hart wat God lief het, kan ‘n mens, daarenteen, sterk, rein en gelukkig leef.

Sowaar, besef ek by die lees van die reaksie, bring so ‘n berig soos hierdie jou tot die punt om na te dink oor wat in jou hart leef, om verantwoordelikheid vir jou lewe en jou optredes te aanvaar en om volwasse te leef. 

Jy kan van binne, in jou hart, iemand wees wat na vroue kyk as mense en mooi vroue bewonder vir hul skoonheid sonder om na hulle as seksobjekte te kyk. 

Of ‘n mens kan ook in jou hart, in jou binneste, erotiek vier as ‘n gawe van God wat nie vuil of skandalig hoef te wees nie. Die liggaam, kan jy weet, is mooi en goed en ‘n gawe om voluit te geniet.

Die geestelike lewe is immers nie gnosties nie, dit vlug nie weg van die liggaamlike nie en dit beskou die fisieke dinge nie as ‘n bedreiging nie. Die liggaam, skryf Paulus juis, is ‘n tempel van God.

Aldus kyk ‘n mens na mooi vroue en na skoonheid in terme van jou verhouding tot God:

Altyd weer vier ‘n mens die liggaamlike op so ‘n manier dat dit jou en jou partner mooier mense maak, wat vreugde aan mekaar gee, ook liggaamlik en wat die ander een en ander mense nooit afbreek of as objekte mishandel nie. 

Die liggaamlike as gawe van God moet intimiteit en liefde bevorder. Dit maak juis die liggaamlike soveel mooier en erotieser.

Hier is die berig en onderaan drie reaksies daarop:

De aanblik van een aantrekkelijke vrouw is onweerstaanbaar, zo vinden veel mannen. Maar een misstap is zo gezet en daarom hebben ultraorthodoxe joodse mannen sinds kort een nieuw gadget. In Israël zijn speciale brillen op de markt gekomen die het zicht niet verbeteren, maar juist belemmeren. Voordeel: de kans op feminiene verleidingen wordt drastisch gereduceerd.

De glazen van het hulpmiddel zijn beplakt met twee halfdoorzichtige stickers. De brillenstickers voor de zeer gelovige mannen, die op straat te herkennen zijn aan hun pijpekrullen, hoofddeksels en lange zwarte jassen, zijn zo gemaakt, dat het zicht vanaf ongeveer drie meter vertroebelt. Wandelen kan dus wel min of meer veilig, maar autorijden is niet mogelijk met het geval. Een complete set (inclusief montuur, glazen en velletje met twee stickers) is voor een bedrag van omgerekend vijf euro te verkrijgen.

Lustgevoel
Ultra-orthodoxe joden, die momenteel zo'n tien procent uitmaken van de bevolking in Israël, dringen aan op een zeer strikte naleving van de joodse religieuze wetten. Inperking van het contact tussen mannen en (ongetrouwde) vrouwen hoort daarbij. Vrouwen, zo is de redenering, zetten mannen aan tot begeerte. In sommige bussen moeten vrouwen daarom achterin plaatsnemen, apart van mannen. Op die manier, is de achterliggende gedachte, blijft het lustgevoel van godsvruchtige gelovigen op een acceptabel niveau.

Expansiedrift
Afgelopen tijd kwamen de orthodoxen geregeld in het nieuws. Telkens was de boodschap van conservatieve aard. Posters met afbeeldingen van vrouwen werden geweerd uit orthodoxe wijken. Eerder dosten orthodoxe demonstranten zich uit met Holocaust-symbolen, zoals gevangenisuniformen en Jodensterren, omdat de regering hun niet zou toestaan strikte religieuze regels na te leven. Bij veel seculiere joden en gematigd religieuze gelovigen groeit het onbehagen. Niet in de laatste plaats vanwege de expansiedrift van de orthodoxen. Hun geboortecijfers zijn hoog - in de kleuterklassen zijn de orthodoxen al in de meerderheid.

Groei of niet - het 'vrouwenprobleem' voor de orthodoxe man blijft nog wel even bestaan. Om onnodig ongerief te voorkomen, heeft de firma die de brillen verkoopt een scala aan andere hulpmiddelen. Zo zijn er schermen die orthodoxe mannen naast hun hoofd kunnen plaatsen. Vooral tijdens vliegreizen is dat handig. Op die manier worden vliegende gelovigen niet geconfronteerd met een vrouwelijk lijf.


Eerste reaksie:
"Vrouwen, zo is de redenering, zetten mannen aan tot begeerte" . . Dus net als bij de moslims worden de joodse vrouwen ook gediscrimeerd omdat die mannen hun rits niet dicht kunnen houden?  Als die mannen zo veel beter zijn dan vrouwen, jullie woorden - niet de mijne, dan zijn ze toch ook in staat zich boven begeerte te verheffen ? Of is de man toch het zwakke geslacht?

Tweede reaksie:
Wat een sadomasochisme leggen deze engerds aan de dag zeg. Blijkbaar vertrouwen ze niet op de eigen ethische vaardigheden en zijn ze bang dat ze hun hitsige oprispingen niet kunnen weerstaan. Dus worden externe hulpmiddelen aangewend om zichzelf in het morele gareel te houden. Al lezende ontstaat hier toch echt het beeld van ongeleide en hoogst explosieve projectielen die je maar beter uit de maatschappij kunt houden.

Derde reaksie
Wat kan een gelovig en verstandig mens hier nog op zeggen? Blijkbaar zijn er overal mensen te vinden voor wie geloof geen zaak van het hart is maar eerst en vooral bepaald wordt door de uiterlijkheid van de dingen. Toch werd al heel lang geleden door de Jood Jezus gezegd dat niet wat van buiten de mens komt hem omrein maakt maar dat wat uit zijn hart voortkomt. Deze rechtzinnige mensen hebben dit in al hun geloofsijver blijkbaar nog steeds niet door.


Blog Archive