Tuesday, January 21, 2014

Die gif in kerklike kommentaar


In Nederland is daar onder Protestante groot ontsteltenis oor 'n konserwatiewe Rooms-Katolieke biskop wat sou gesê het die horingou banvloek teen protestante is nog steeds geldig.
Daar was oproer in die media. 'n Klomp berigte is aan die verskyn oor die kerklike onmin.
Dit is nie juis verbasend nie. In Europese lande soos Nederland en Duitsland is die gesprek tussen Katolieke en Protestante 'n baie sensitiewe een. Die geskiedenis van die reformasie en kontra-reformasie plaas hewige druk op die gesprek. 'n Jaar of wat gelede was daar in Duitsland groot ongelukkigheid toe dit gelyk het of die vorige pous ook weer die ou vooroordele teenoor protestante laat herlewe het toe hy hulle as buite die kerk voorgestel het. 
Maar wat my interesseer is die lesers se reaksie op die berig wat in vandag se Trouw verskyn het. Iemand wat op die berig kommentaar lewer, herinner aan die uitsprake oor die vervloekte mis wat in die belydenisse opgeneem is. Nog iemand verwys na die jarelange rusie tussen al die faksies in die gereformeerde tradisie. Protestante se taal is nie eintlik beter as hul teenstanders s'n nie.
Dit is kerklike taal wat deurdrenk is van heftige verwerping en rusie. Onkerklike taal...
Daar is dan nog 'n kommentaar van iemand wat wys op die Bybelse opdrag om 'n mens se vyand lief te hê. En, uiteindelik, op die merkwaardige feit dat daar, voordat al die onderlinge vervloekinge oor en weer geslinger is, 'n tyd was toe daar nie Roomses of Protestante was nie...

Hier is die berig:
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) nodigt aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht uit voor een 'goed gesprek'. Eijk stelde onlangs in een interview dat oude Roomse uitspraken over protestanten, inclusief banvloeken, 'onverkort' geldig waren.
De uitspraak was tegen het zere been van prominente Nederlandse protestanten. Voorzitter Gerrit de Fijter van het protestantse platform Nationale Synode noemde uitspraken vrijdag 'het betonrot in de oecumene'. Bas Plaisier, voormalig scriba (secretaris) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), vond Eijks opmerkingen 'formeel en hard'.


In een open brief schrijft de huidige PKN-scriba Arjan Plaisier nu dat het duidelijk is dat Eijk niemand persoonlijk vervloekt. Plaisier: 'Maar dat laat onverlet dat de 'theoretische' vervloeking van protestanten naar uw inzicht nog steeds aan de orde is.'

'Wil Eijk in termen van 'vervloeking' blijven spreken?'
Volgens hem is er de laatste tijd veel gebeurd op het gebied van oecumene (het streven naar kerkelijke eenheid). 'Past het dan om een dergelijke uitspraak te doen? Is dit niet een ontkenning van de oecumenische geschiedenis die we met elkaar hebben doorgemaakt?'


Ook wil de PKN weten of de verschillen tussen rooms-katholieken en protestanten wat Eijk betreft 'ook nu nog veroordeeld moeten worden met termen als 'vervloekt' en 'in de ban''. 


De woordvoerder van de bisschoppenconferentie liet vrijdag aan Trouw weten erg geschrokken te zijn van de boze reacties op Eijks uitspraken. De aartsbisschop was er volgens haar niet op uit om protestanten te schofferen. 'In tegendeel.' De bisschoppenconferentie wil nog niet reageren op de brief van Plaisier, maar komt in de loop van dinsdagmiddag met een reactie.


UPDATE 16:45 UUR: Aartsbisschop Eijk ontkent nu dat hij de uitspraken heeft gedaan. In een verklaring van de bisschoppenconferentie zegt Eijk dat hij daarom 'niet van plan is om op welke manier ook over de uitspraken' te discussiëren.

Verder staat in de verklaring: 'Ds. Arjen Plaisier wil de discussie breder trekken en een dialoog aangaan over bepaalde formuleringen van de uitspraken van het Concilie van Trente.' Voor dergelijke discussie moet Plaisier volgens de Eijk niet bij hem zijn, maar bij de Beleidssector voor de Oeucumene.


Blog Archive