Tuesday, January 14, 2014

Ouderdom kan verskriklik wreed wees.

Dit is 'n merkwaardige berig in vandag se Trouw oor die uitvinder van die AK-47. Hy vertel dat sy spirituele pyn oor die gevolge van sy uitvinding,  ondraaglik is. Terwyl hy geestelik gekwel is deur die verskriklike gevolge van sy uitvinding, lyk dit of die kerk minder pyn daaroor het - soos uit die slotdeel van die berig blyk. Die kerk, skryf dat hy van patriotte hou: wie wapens ontwerp en gebruik om die vaderland te verdedig, kan reken op die ondersteuning van die kerk.

Kalasjnikov het nie veel vreugde uit die kerk se ondersteuning geput nie. Sy gewetenstryd het met die jare heftiger geword, al het hy aanvanklik vertel hoe goed hy snags slaap. 

'n Mens herken in die kerk se woorde aan hom die argument van die "regverdige" oorlog. Moenie jou kwel nie - jou wapen het veel goeds bereik...

Hoeveel oorloë is al gevoer in die naam van vaderlandsliefde! Die lys is lank. Ons eie land het ook so 'n oorlog gevoer aan sy grense en teen sy eie mense. 

Hier is die berig. Elke mens wat iets te doen het met die wapenhandel, moet hierdie berig lees. Ouderdom kan verskriklik wreed wees:   

Al die doden, al dat lijden - de christen Michael Kalasjnikov kon het maar moeilijk verkroppen. Was de uitvinder van 's werelds populairste moordwapen verantwoordelijk voor de schade die anderen aanrichtten?

Mijn spirituele pijn is ondraaglijk. Ik kom steeds terug bij diezelfde vraag: als mijn wapen mensen doodde, zelfs al waren het vijanden, ben ik dan... schuldig?' Was getekend: de uitvinder van de AK-47. Volgens de Russische regeringsgezinde krant Izvestia bracht Michael Kalasjnikov in april het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill, op de hoogte van zijn morele wroeging.

De Rus stuurde een getypte brief, voorzien van het bibberig geschreven signatuur 'slaaf van God, ontwerper Michael Kalasjnikov'. Hij had niet veel langer moeten wachten - vorige maand overleed hij.

'Hoe langer ik leef', bekende Kalasjnikov, 'hoe meer die vraag vast komt te zitten in mijn hoofd en hoe meer ik me afvraag waarom de Heer de duivelse verlangens van afgunst, hebzucht en agressie toestaat.'

Niet alleen de Russen vielen voor de Kalasjnikov
Kalasjnikov groeide op in de Sovjet Unie. Net als veel landgenoten bekeerde hij zich later in zijn leven tot het Russisch-orthodoxe christendom. Zijn wapen (uitgevonden in 1947) zou aanvankelijk alleen gebruikt worden voor het Rode Leger, maar vanwege de duurzaamheid, de lage productiekosten en gebruiksgemak groeide het uit tot het populairste aanvalsgeweer ter wereld. Vandaag de dag wordt het nog steeds gebruikt door talloze militairen, terroristen, guerrillastrijders en criminelen.

In 2008 gaf hij publiekelijk toe dat het pijnlijk was om te zien dat ook 'criminelen van divers allooi' zijn vinding gebruikten. Toch ontkende hij jarenlang dat de vinding hem wroeging opleverde. 'Ik slaap prima', zei hij ooit. De schuld lag bij niet bij hem, maar bij de politiek.

Kerk vindt hem een ware patriot
De brief doet vermoeden dat hij in ieder geval in zijn laatste levensjaren minder luchtig over de vinding dacht. 'Ons land telt steeds meer kerken en kloosters', schreef hij aan Kirill. 'Toch neem het kwaad niet af! Licht en schaduw, goed en kwaad, twee tegenovergestelden - misschien kunnen ze zonder elkaar niet bestaan?'

De patriarch stuurde hem volgens Izvestia een geruststellende brief terug. Daarin noemde hij Kalasjnikov een ware patriot. 'De kerk heeft een erg duidelijk standpunt', vertelt de kerkelijke woordvoerder Alexander Volkov aan de krant.

Volkov: 'Als wapens worden gebruikt om het vaderland te verdedigen, steunt de kerk zowel de makers als de soldaten die ze gebruiken. Kalasjnikov ontwierp het wapen ter bescherming van zijn land - niet voor gebruik door terroristen in Saoedi-Arabië.'

Blog Archive