Sunday, January 05, 2014

Wat sy jy doen?


In vandag se Trouw vra iemand advies oor 'n gebed wat sy en haar groep beleef het saam met 'n moslemvrou toe hulle 'n besoek aan haar huis afgelê het.
Aan die einde van die berig is daar reaksies van lesers op die vraag. Hulle wys duidelik hoe erg verskillend mense op so 'n gebeurtenis sal reageer en watter rede's hulle daarvoor aanvoer. Een het nou genoeg gehad daarvan dat 'n mens altyd verdraagsaam moet wees. 'n Ander een stel 'n alternatiewe oplossing voor. 'n Volgende een wil hê 'n mens moet openlik 'n mens se geloof bely.
'n Berig wat 'n mens met die vraag laat oor hoe jy self daarop sou reageer.
Hier is die brief:
Beste Beatrijs,

Onlangs was ik met een vrijwilligersgroep van de kerk bij een moslimfamilie over de vloer om daar een dagje te helpen klussen. We werden heel hartelijk ontvangen en de vrouw des huizes deed in haar gebrekkige Nederlands haar best de overeenkomsten tussen moslims en christenen te benadrukken. Toen we het klussen onderbraken voor de lunch met allerlei lekkernijen, wilde iemand van ons clubje graag bidden. Dat heeft ze ook gedaan en enkele groepsleden deden mee. Ik voelde me behoorlijk opgelaten, omdat moslims er andere gebedsmomenten op nahouden en door ons werden uitgesloten. Hadden we het bidden niet beter achterwege kunnen laten?

Een onbeleefd gebed? 
Hier is die antwoord van die raadgewer.
Beste Een onbeleefd gebed,

Als de leden van uw klusgroepje gewend zijn om te bidden voor het eten, moeten ze dat vooral doen. Dat kan overal, dus ook in het huis van moslims. Er was tenslotte ook niets op tegen geweest, wanneer de bewoners van dat huis zich gedurende het klussen op een of ander moment hadden teruggetrokken voor hun eigen gebed. Iedereen kan zich gewoon houden aan zijn of haar eigen gebedsrituelen, omdat niemand een ander daarmee last bezorgt. Verschillende cultureel/religieuze groepen hechten aan hun eigen symbolen en rituelen. Iedereen het zijne gunnen is een wezenlijk onderdeel van wederzijdse acceptatie. Het is onbeleefd om aanstoot te nemen aan andermans religieuze expressie, waaruit volgt dat de angst om zelf aanstoot te geven met een onschuldig religieus ritueel overbodig is.
Hier is ses reaksies

1. Jaap Purmerend
Wat een lariekoek antwoord, je dient je te schikken naar de waarden en normen van de gastheer. Iedereen is bij mij welkom, maar bidden voor het eten doe je maar lekker thuis. Kan je dat stukje respect voor mijn manier van leven niet opbrengen, kom dan maar niet bij mij langs. We moeten altijd maar weer een uitzondering maken voor iemands religieuze achtergrond, als niet gelovige ben ik daar een beetje klaar mee.
05/01/14 12:57

2. lottyro
Waarom opgelaten? Ik vermoed, dat die Moslimmevrouw daar best in kon komen.
05/01/14 12:34

3. Anoniem
Het antwoord op deze vraag is tamelijk eenvoudig: Zou u (of de dame die het initiatief tot het gebed nam) het gewaardeerd hebben als deze moslims bij u/haar thuis op een gegeven moment gezamenlijk met de knieen op de grond zouden zijn gegaan, met het hoofd richting Mekka en daar hun ritueel hadden opgevoerd? Normen en waarden staan onder invloed van religie, maar "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet." is tamelijk universeel.
05/01/14 12:16

4. Suzanne#Roermond
Wat een rare redenering van 'onbeleefd'. Alle overeenkomsten ten spijt sluit de ene godsdienst nu eenmaal de andere uit. Als u geen oog meer heeft voor de schoonheid van de momenten waarop in het christendom gebeden wordt, bijvoorbeeld uit dank voor het voedsel, dan bent u ver van het padje af.
05/01/14 12:09

5. carel
Een gecultiveerde moslim zal accepteren dat er gebeden wordt op christelijke wijze zoals in deze landen gebruikelijk is! Een ogenblik stilte voor wie wil bidden voor en na het eten is de meest diplomatieke oplossing.Er zijn ook veel mensen . -ikzelf bijv.-die niet bidden,maar die kunnen wel een minuutje stil zijn.
05/01/14 11:45

6. nevyn
Juist op zo'n plek dien je van je geloof te getuigen. En bidden voor het eten is een simpele niet aanstootgevende manier om van je geloof te getuigen. Beter dan de hele dag bijbelverzen te citeren, want dat werkt niet. Je geloof toch? Kom daar dan voor uit. Juist niet alleen op zondag. Geloven doe je elke seconde. Dus ook op straat, op je werk, tijdens het klussen. Geloven doe je niet alleen achter de voordeur. Als je gelooft heeft dat gevolgen voor al je doen en laten
05/01/14 11:33

Blog Archive