Friday, June 06, 2014

Bestaan God? 'n Brief aan 'n kind.

Hoe verduidelik 'n mens aan 'n kind dat God bestaan?

Verlede week het 'n sterrekundige in Trouw só 'n antwoord gegee. Hy het 'n brief geskryf aan 'n kind met die naam Anco. 

In vandag se Trouw antwoord 'n teoloog, Kees van der Kooi, op die poging van die sterrekundige. Hy skryf ook 'n brief aan die Anco.

Sy brief aan die kind word opgevolg deur 'n brief aan volwassenes waarin die debat verduidelik word. 

Dit is 'n boeiende debat. Hier is die eerste deel:


Een sterrenkundige die zich uitlaat over het bestaan van God? Dat kon VU-theoloog Kees van der Kooi niet laten passeren. Ook hij schrijft een brief aan Anco (7) die wil weten of God bestaat. Zijn antwoord verschilt nogal.
Het antwoord aan Anco:


Beste Anco,


Je vraagt je af of God bestaat. Ik denk van wel. En hij is een persoon. Niet één die je aan kunt raken, of die maar op een plek tegelijk kan zijn. God gaat daar ver boven uit. Toch lijkt Hij wel wat op jou en mij, want Hij doet dingen en je kunt hem aanspreken. Meneer Barthel, van wie je vorige week een brief kreeg, denkt van niet. Hij bedoelt iets anders als hij het over 'God' heeft.


Als je naar de sterren kijkt, kom je God niet tegen, schrijft hij. Geen ruimtevaarder heeft hem ooit de hand geschud. Dat klopt natuurlijk. Maar: waar komen die sterren vandaan? Die zijn door God gemaakt. Als je naar de lucht kijkt, zie je dus niet God zelf, maar wel wat Hij gemaakt heeft. Dat geldt voor alles wat bestaat. 


God was er eerder dan jij en ik, eerder zelfs dan het heelal. Hier zit het grootste verschil tussen mij en meneer Barthel. Want hij draait het om. Hij zegt: wij mensen zijn er het eerst. En als wij aardig zijn voor elkaar, dan is dat 'God'. God is bij hem eerder een woord voor 'goede dingen doen'. Nu wil God zeker dat we aardig zijn voor elkaar. In elke goede daad zie je iets van God. Maar dat is niet het hele verhaal. Tegen een goede daad kun je niet praten, laat staan dat-ie zelf iets zegt. Bij God is dat anders. 


God laat merken dat Hij bestaat. De Bijbel vertelt hoe mensen iets van God ontdekten. Oude verhalen, waarvan we niet precies weten hoe ze zijn ontstaan. Maar ze leren ons wel iets belangrijks. God wilde dat wij mensen er zijn. Daarvoor heeft Hij de aarde gemaakt, met een dunne damprking eromheen. In dat enorme heelal met al zijn geheimen is dit precies een plek waar wij kunnen leven. Jij bent hier niet per ongeluk. Je bent hier met een bedoeling. 


Daar wil ik nog wat over zeggen. Mensen doen niet alleen maar aardig tegen elkaar. Ze doen ook heel nare dingen. Dat is niet zoals God het bedoeld heeft. 

Vergelijk het met voetbal. God trapt de bal en verwacht dat we die terugschieten. Je kunt er ook een potje van maken en aan de kant blijven staan. Dat is niet wat God wil. Helaas is dat wel wat er vaak gebeurt. Op een gegeven moment, toen de wedstrijd bijna verloren was, heeft God voor een oplossing gezorgd. Hij stuurde een speler het veld in die de wedstrijd de goede kant op trapte. Dat is Jezus. Als je vraagt naar God, wijs ik het liefst naar Jezus, Gods beste speler. 


God is meer dan een mooi woord voor 'aardig zijn'.  Hij bestaat en ziet naar ons om. 


Het allerbeste,

 
Kees van der Kooi




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Archive