Monday, June 02, 2014

Onverdraagsaam

In Europa trek dit groot aandag dat Soedan 'n vrou ter dood veroordeel het omdat sy Christen geword het. Die afgelope week is berig dat die regering haar tog gaan vrylaat, maar dit word nou weer ontken.

Dit bly onvoorstelbaar dat 'n mens in ons tyd in levensgevaar beland omdat 'n mens bepaalde godsdienstige keuse's maak. Godsdiens, wat juis veredelend en versoenend moet werk, is eerder 'n instrument van haat en vernietiging.

Mense kwel hulle oor geweld - ook soos dit in godsdienste voorkom.

Dit is tyd om dieper te kyk: weg van gewaande geweld wat godsdienste sleg beïnvloed, na godsdienste wat geweld bevorder en vertroetel. Dit is nogal 'n verskil. 

Hier is 'n berig in vandag se Trouw: 

Een hoge ambtenaar is verkeerd geciteerd, stelt het ministerie in een verklaring. De ambtenaar vertelde de BBC zaterdag dat Ibrahim 'binnen enkele dagen' zou vrijkomen, 'overeenkomstig de procedure van de rechter en het ministerie van justitie'. Volgens de nieuwe verklaring zou hij alleen hebben gezegd dat Ibrahims advocaten beroep hebben aangetekend. Alleen een hogere rechter zou vrijspraak of strafvermindering kunnen geven.

Een rechtbank veroordeelde  Mariam Ibrhaim ter dood omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom. De vrouw werd naar eigen zeggen vanaf haar zesde levensjaar - na het vertrek van haar vader - christelijk opgevoed door haar moeder. Formeel stond ze geregistreerd als moslim.

Zelfs in de rechtszaal weigerde ze haar christelijke geloof af te zweren. De rechter zag daarin een daad van afvalligheid. Dat ze twee jaar geleden trouwde met een christelijke man, kwam haar op 100 zweepslagen te staan. Ibrahims precieze achtergrond is overigens onduidelijk. Na de veroordeling stelden zowel de regering als Ibrahims advocaat dat haar moeder wel moslim is. Ten tijde van het vonnis was Ibrahim hoogzwanger. Afgelopen woensdag beviel ze, in haar cel.

'Weerzinwekkend' en 'barbaars'
De zaak leidde internationaal tot verontwaardiging. De strenge Soedanese interpretatie van de sharia-code schrijft al sinds 1991 voor dat afvallige moslims zwaar gestraft moeten worden, maar van een veroordeling was het nog niet gekomen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) noemde de zaak 'weerzinwekkend' en 'een flagrante schending van het internationaal humanitair recht'.

De Britse premier Cameron stelde dat deze gang van zaken niet thuishoort in deze wereld en noemde het vonnis barbaars. Mensenrechtenexperts van de VN noemen de straf in een verklaring 'schandelijk' en roepen Soedan op het oordeel terug te draaien. Amnesty International haalde met een petitie voor haar vrijlating dusver bijna 240 duizend handtekeningen op.

Weinig reden tot optimisme
Soedan ontkent nu impliciet dat het is gezwicht voor diplomatieke druk. In de verklaring benadrukt de regering dat ze zich niet mengt in de rechtspraak: 'dat is een onafhankelijk orgaan'. Ibrahims echtgenoot Daniel Wadi toonde zich afgelopen weekend al sceptisch. 'Ik denk niet dat het gaat gebeuren', zei hij tegen The Guardian over haar vrijlating. 'We hebben beroep aangetekend, maar ze hebben er nog niet naar gekeken.'

Ook haar advocaat ziet weinig reden tot optimisme. 'Niets is veranderd, Meriam zit nog steeds in de cel', vertelt hij aan de Britse krant. De mededeling over vrijlating 'was een politiek statement, gemaakt onder druk van een internationale campagne.'

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Archive