Thursday, April 18, 2013

Wie glo nou aan aardverwarming? Oor die skepping.

Die berig hier onder vertel dat die meerderheid van predikante in Amerika nie in aardverwarming glo nie. Hulle leef in 'n staat van onkunde.

Die groep is wel kleiner as wat dit 'n rukkie gelede nog was. Maar - nogtans. Predikante wat gemeenskapsleiers is, weier om te aanvaar wat voor hulle oë aan die gebeur is.

'n Ekologiese bewussyn is deel van 'n mens se geloofsidentiteit, veral om God skepper is en die skepping aan die mens se sorg toevertrou is. 

'n Ekologiese bewussyn is miskien een van die mees kenmerkende dimensies van 'n gereformeerde spiritualiteit. Ek sien dit dikwels raak dat gelowige mense hul visse teruggooi nadat hulle hul vangs gemaak het. Ek sien hoe opregte mense op die strand met 'n vuilgoedsak gaan stap om skoon te maak. Ek merk hoe gelowige boere die weiding op hul plase verstandig gebruik en sensitief oor waterbronne is. 

Dit is altyd inspirerend wanneer mense omgee vir God se skepping.

As die skepping vernietig word, is die kansel een van die eerste plekke waar mense aangemoedig moet word om hul gedrag te verander sodat die proses omgekeer kan word. 

Dit lyk asof die meerderheid Amerikaanse predikante nie hieroor begaan is nie. 

Die berig in vandag se Trouw het 'n paar reaksies van lesers gehad. Een daarvan steek by my vas: is, sê die leser, hierdie berig nie tipies van die kerk nie? Is vele kerkmense nie van die laastes wat die geloof dat die aarde plat is nog aangehang het?

Niemand wat God lief het, kan die liefdelose misbruik van die planeet wat ons enige tuiste is, miskyk nie. 

Een maal per maand, minstens, moet daar 'n preek in 'n gemeente wees oor ekologiese kwessies: oor die uitputting van die seebronne, perlemoen-roof, renoster-slagtings, besoedeling, aardverwarming. Dit is wonderlike tema's vir prediking vanuit 'n skeppingsgeloof. En, sluit die kinders in: laat ons hulle vertel hoe wondermooi God se wêreld is en hoe nodig dit is dat ons sal luister na God se stem wat ons vra om hoeders van die skepping te wees. Inspireer hulle tot skeppingsliefde. Dan sal die geslag van die toekoms in die paradys kan woon.

Hier is die berig uit vanoggend se Trouw: 

Een geringe meerderheid van de Amerikaanse dominees gelooft niet dat de aarde opwarmt en dat mensen die opwarming veroorzaken. Vooral in het (conservatievere) zuiden zijn voorgangers klimaatsceptisch, blijkt uit een steekproef van de evangelicale denktank LifeWay.
Wel zouden sceptici minder talrijk zijn dan twee jaar geleden. Toen toonde 60 procent van de dominees zich nog sceptisch, nu is dat 54 procent. In 2008 gaf 48 procent aan niet overtuigd te zijn dat de aarde opwarmt. LifeWay baseert zich op een steekproef onder 1000 protestantse voorgangers 'uit de breedte van het kerkelijke spectrum'.

De geestelijken zouden gemiddeld sceptischer zijn dan hun landgenoten. Het grote onderzoeksbureau Pew constateerde onlangs dat 42 procent van de Amerikanen niet gelooft in opwarming, de Universiteit van Yale sprak in december van 26 procent.

Bijna helft heeft 'concrete maatregelen getroffen'
Weinig verrassend is dat opinies over opwarming vaak samenvallen met politieke overtuigingen. Sceptici zijn vooral te vinden in Republikeinse kringen, voorgangers die wel geloven in opwarming noemen zich Democraat. Klimaatscepticisme is een typisch Republikeins thema. Overigens gaf iets minder dan de helft van de voorgangers aan dat zijn kerk 'concrete' stappen heeft genomen om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Nederlandse christenen lijken minder moeite te hebben met de onderzoeken die spreken van opwarming. De aan de Protestantse Kerk gelieerde organisatie FairClimate stimuleert kerken om duurzaam in te kopen en groene stroom te gebruiken en steunt 'klimaatprojecten' in het buitenland.
Kommentaar

2112
Dominees, dominees...? Wacht eens even, dat zijn toch die zogenaamde mannen Gods? Maar waren diezelfde mannen vier-, vijfhonderd jaar geleden ook geen "de aarde is rond"-scepici? Of zijn die er inmiddels al afgevallen?
 
18/04/13 16:16
 
 
ReVox
Het is natuurlijk een inkoppertje: de dominees geloven niet in wat ze dagelijks kunnen waarnemen in de vorm van opwarming van de aarde en vooral in het zuiden van de VS als gevolg grote droogte, maar het geloven in god vinden ze natuurlijk 'heel normaal', want die kunnen ze niet zien of horen, laat staan waarnemen. Makkelijker te geloven in iets wat niet bestaat dan wel. Typisch Amerikaans christelijk. Het hebben van oogkleppen is hen niet vreemd.
18/04/13 14:50
 

Blog Archive