Thursday, July 05, 2012

God as die sleutel tot die verstaan van die natuur?

Waaroor gaan die "God-partikel", wat, volgens media-berigte, hierdie week "ontdek" is? 

Ook in Afrikaanse koerante is van die God-partikel gepraat, maar selde word die gebruik van die woord verduidelik en meestal lei dit tot misverstande en verwarring.


Hier is 'n artikel wat help om die merkwaardige ontdekking van die Higgs-boson in perspektief te stel (uit vandag se Trouw):

Wetenschappers vinden de bijnaam belachelijk, het waren de media die de bijnaam 'god-deeltje' bedachten voor het Higgs-boson.  

Een Canadese wetenschapper van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN), heeft een hekel te hebben aan de term god-deeltje. 'Het Higgs-deeltje heeft geen enkele religieuze betekenis. Het is idioot om hem zo te noemen'. Een Duitse collega noemde de term volledig ongepast. 'De bijnaam doet geen recht aan het Higgs-boson en aan wat wij denken dat zijn rol is in het heelal. Het heeft niets te maken met God.'

Sterren en planeten
 

Wetenschappers zijn decennialang op zoek geweest naar het Higgs-deeltje. Het deeltje is volgens het Standaard Model de sleutel voor het ontstaan van sterren en planeten in het heelal, omdat hij verantwoordelijk is voor massa in elementaire deeltjes. Vandaar de bijnaam god-deeltje. 

Die naam, in het Engels 'God particle', zou volgens onderzoekers voor het eerst gebruikt zijn in 1993. Nobelprijswinnaar Leon M. Lederman schreef een boek over het deeltje, getiteld: 'The God Particle: If the Universe is the Answer, What is the Question?'

Goddamned Particle 

Natuurkundigen beweren dat Lederman tegen vrienden zegt dat hij zijn boek 'The Goddamned Particle' (Het godverdomde deeltje) had willen noemen, om uiting te geven aan de frustratie over het niet kunnen vinden van het deeltje. Maar zijn uitgever zou die titel niet hebben geaccepteerd, mogelijk omdat gelovigen het kwetsend zouden kunnen vinden. Hij zou de uiteindelijke titel hebben voorgesteld. 

'Lederman heeft een hoop uit te leggen', zei de inmiddels bejaarde Britse wetenschapper Peter Higgs, die in de jaren '60 het bestaan van het veelbesproken deeltje voorstelde. 

James Gillies, woordvoerder van het CERN, is meer vergevend over de bijnaam. 'Het deeltje heeft natuurlijk niets met God te maken', zegt hij. 'Maar ik begrijp waarom mensen hem zo noemen. Het Higgs-boson is cruciaal om de natuur te begrijpen.'

Blog Archive