Monday, April 07, 2014

Hy het sy lewe vir 28 van sy gemeentelede opgeoffer

In Sirië het die geestelike geweier om sy gemeente te verlaat. Vele van die Christene in daardie deel van Homs het reeds padgegee weens die oorlog.

Hy sê op die video hier onder: daar is 28 van my gemeentelede oor. Ek wil hulle nie in die steek laat nie.

En hy vertel van die ikone wat hy versamel het - sommige uit die 14e en 15e eeu. Hoe kan hy hulle agterlaat.

In sy agterplaas is 'n paar skottels met groente in vir sop waarmee hulle aan die lewe bly.  Vir die eerste keer in 'n lang tyd het meel weer deurgekom en kon die bakker brood bak. Hy kry twee stukke.

Hier is die Nederlandse berig en onder is 'n aangrypende video.

Zoals  zoveel missionarissen was Frans van der Lugt niet van plan voor geweld  te wijken. "Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn  schapen'', zei de maandag in de Syrische stad Homs vermoorde pater  jezuïet begin dit jaar nog in een filmpje op internet. Hij beschreef  daarin de nijpende situatie in het door het Syrische leger omsingelde centrum van de stad, waar het huis van de jezuïeten is gevestigd.

De in Den Haag geboren Van der Lugt zou donderdag zijn 76e verjaardag hebben gevierd. Hij trad in september 1959 in in de Orde van de Jezuïeten, waartoe ook paus Franciscus behoort. In 1966 bezocht hij voor het eerst Syrië. Nadat hij in 1971 zijn priesterwijding had ontvangen, studeerde hij psychologie in de Franse stad Lyon. Van der Lugt studeerde daar in 1976 af en ging naar de stad Aleppo in het noorden van Syrië.

Van 1987 tot en met 1993 werkte hij in de hoofdstad Damascus. Daarna ging hij naar Homs in het westen van het Arabische land. Daar werkte hij met jongeren met een beperking en zorgde hij voor de zwakken die niet weg konden uit de belegerde stad.

In het cultureel-maatschappelijk tijdschrift Streven beschreef Van de Lugt in 2012 hoe begin september 2011, ongeveer een half jaar na het begin van de burgeroorlog in Syrië, gewapende groeperingen van "weinig geschoolde mannen'' opdoken in de christelijke wijk Boustan Diwan, waarin hij woonde.

In een bloedige strijd slaagden zij er, inmiddels beter georganiseerd, in de wijk in te nemen. "De regering had hier toen niets meer te vertellen. We vormden een staat binnen de staat, met eigen grenzen'', schrijft de pater. Het leger en de politie stelden zich op aan de andere kant van die grens. Herhaaldelijk waren er felle gevechten, zonder dat partijen terreinwinst boekten. Wel werden veel huizen van christenen en ook kerken in Boustan Diwan door bombardementen ernstig beschadigd. Een groot deel van de duizenden christenen was weggetrokken.

Van der Lugt werd in 1992 benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Hier is die video van 'n aangrypende onderhoud met hom:

Nederlandse pater Van der Lugt in Syrië gedood - Geloven

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Archive